Izaslanstvo Islamske zajednice (IZ) u BiH, koje predvodi zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, posjetilo je Pljevlja, gdje je iskazana podrška bratskoj Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i tamošnjim muslimanima.

Tom prilikom prenesena je poruka Islamske zajednice u BiH da je spremna pružiti pomoć braći i sestrama, onako kako to njima najviše odgovara.

Ljevaković je prenio pozdrave reisu-l-uleme Huseina-ef. Kavazovića koji je inicirao dolazak delegacije IZ u Pljevlja i druga mjesta u Crnoj Gori da bi na licu mjesta dobili informacije o trenutnom stanju i iskazali solidarnost s muslimanima, javlja MINA.

-Uznemirile su nas scene iz noći nakon izbora, ali raduje da se situacija smirila i da su tenzije spuštene. Nadamo se da će tako i ostati – rekao je Ljevaković.

Podsjetio je da je važno da se očuva mir i kvalitetan suživot s pripadnicima svih religija a nada se da će i drugi shvatiti da su devedesete prošle.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je rekao da je svaka podrška dobrodošla, te da je reisu-l-ulema Kavazović, od prvih trenutaka novonastale situacije u gradu Pljevlja, ponudio svaki vid podrške i uložio značajan trud u informiranju međunarodnih faktora o tome što se plevaljskim muslimanima događalo.

-Nadamo se i mi da će se situacija potpuno smiriti, a još uvijek nije jednostavna. Izbori su prošli ali ovdje je, čini mi se, bilo nešto više od izbora – upozorio je reis Fejzić.

Posjeta se, kao podrška muslimanima u Crnoj Gori, realizira na osnovu zaključka sjednice Rijaseta Islamske zajednice u BiH održane 3. rujna, kad je razmatrana situacija u toj državi.

Nakon izbora u toj državi održanih 30. kolovoza Islamska zajednica i muslimani, posebno u mjestu Pljevlja, bili su meta napada u nekoliko navrata. Na objektima u vlasništvu Islamske zajednice razbijena su stakla i ostavljane uvredljive poruke. Između ostalog, poručeno im je da će se ponoviti genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, što su poruke koje su unijele nemir i strah među tamošnjim muslimanima.