Dvadeset i četiri godine su prošle od završetka prošlog rata, a veliki broj izbjeglih i raseljenih osoba u našoj zemlji nema vlastiti krov nad glavom. Kako se vlasti brinu o tim ljudima, govori i primjer iz Drvara.

Brojne izbjegle i raseljene osobe u Drvaru još nisu riješile svoje stambeno pitanje. Žive uglavnom kao podstanari. Među njima je i Dragan Boškić. Tu ga je ratni vihor iz Bugojna donio odmah nakon okončanja rata.

“Smješten sam tu privatno. Mislim da sam četiri puta selio koliko stanujem u Drvaru. Plaćam kiriju”, kaže on.

A upravo za takve i njima slične beskućnike kantonalna vlada je još prije više od petnaest godina sagradila u Drvaru dvije velike zgrade sa ukupno 72 stana. Nakon mnogo godina od završetka njihove izgradnje, jedna zgrada je useljena, dok druga i dalje zjapi prazna.

“Zgrada je već derutantna, dvanaest godina propada. Unutra je pokradeno što se može pokrasti. Mislim da je dva ili tri puta obnavljana i morat će još najmanje jednom”, navodi Boškić.

Da je sve to točno potvrdila nam je i drvarska općinska načelnica Dušica Runić, koja je nedavno uputila zahtjev kantonalnoj vladi da, kao njegov vlasnik, obrati pozornost na stanje ovoga objekta.

“Trebala bi se naći sredstva kojima će se popraviti šteta nastala zbog neuseljenosti, dakle, razbijeni prozori. U nekim stanovima vidim da je bilo i određenih poplava, vjerovatno usljed pucanja cijevi zimus zbog niskih temperatura”, tvrdi Runić.

“Sramota, sramota nas je sviju vjerujte. Dvijehiljade i prve je donesena odluka, do danas nije useljena druga. Ali ova vlada u ovome sazivu će useliti, sigurna sam”, tvdi ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i izbjeglih i raseljenih osoba Kantona 10 Vasilija Broćeta.

Na sve ovo naš sugovornik s početka priče ima samo jedan, ali čini se pravi komentar.

“Zgrada je sinonim čitave BiH. Znači, nešto što se dobro napravi, to se vrlo lako u Bosni pokvari. Sve što bi trebalo da bude normalno, u Bosni nije normalno”, zaključuje Dragan Boškić.

Nikakva to nije utjeha ljudima koji zavise od nečije, u ovom slučaju državne, pomoći. Sigurni smo, da je netko iz vlasti imao neke osobne koristi, ovaj drvarski problem bi bio davno riješen. I to je Bosna i Hercegovina.