U zaključeni centralni birački spisak Bosne i Hercegovine upisano je tri miliona 283 hiljade 380 birača koji imaju pravo glasati na Lokalnim izborima u nedjelju, 15. novembra, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

Birači pozitivni na koronavirus ili koji su u izolaciji, odnosno hospitalizovani, moći će da ostvare svoje biračko pravo glasajući kod Covid mobilnih timova.

Pandemija koronavirusa donijela je i novitet u odvijanju izbornog procesa Covid mobilne timove, putem kojih pozitivni na koronavirus i lica u izolaciji mogu ostvariti svoje glasačko pravo, ali pod određenim uslovima.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Kada govorimo o osobama koje imaju blažu kliničku sliku oni će dobiti doznaku od ljekara da su na bolovanju, samim tim oni se mogu javiti mobilnom timu, jer te osobe nisu potvrđene pozitivne na prisustvo virusa i preduzeti sve mjere zaštite i na taj način mogu ostvariti svoje pravo. Kada govorimo o osobama koje su potvreni pozitivni, oni dostavljaju rješenje.“

Kako bi bile spriječene eventualne zloupotrebe, CIK BiH je izmijenio pravilnik o provođenju izbora, te je sada omogućeno ostvarenje biračkog prava na ovaj način pod istim uslovima na cijeloj teritoriji BiH.

VANJA BJELICA PRUTINA, predsjednik CIK-a BiH

“Ono što smo dužni je spriječiti zloupotrebe u izbornom procesu, a jedini način da to učinimo je postupak odobravanja zahtjeva bude strogo formalan, propraćen dokumentacijom, a nadležne institucije koje se bave izdavanjem rješenja treba da daju doprinos u okviru svoje nadležnosti i ažurno izdaju takva rješenja.“

U gradskoj izbornoj komisiji u Bijeljini oformljeno je ukupno 14 mobilnih timova, od čega se njih sedam priprema za covid glasače.

DIJANA SAVIĆ-BOŽIĆ, predsjednik Gradske izborne komisije Bijeljina

“U covid bolnicu se dolazi, lice koje je zaraženo može da imenuje drugo lice, naravno to može da uradi preko medicinske sestre, ljekara, kovertiranog listića, tako isto funkcioniše u mjestu gdje su u izolaciji dolaziće u kontakt samo u covid bolnicama.“

Komentarišući informacije da lokalne zajednice imaju problem sa manjkom članova biračkih odbora, Božić ističe da se situacija u vezi sa članovima biračkih odbora mijenja iz sata u sat, ali dodaje da su napravili rezervnu listu i obučili ljude.

DIJANA SAVIĆ-BOŽIĆ, predsjednik Gradske izborne komisije Bijeljina

“Mi smo na taj dan imali 2146 lica u izolaciji kojima je potrebno glasanje preko covid tima, danas je taj broj mnogo veći, ali smo se mi dovoljno dobro organizovali da taj posao i uradimo.“

Iako se nadležni trude da izlaznost bude što veća, sudeći po anketi koju smo sproveli u Bijeljini, mnogi građani zbog straha od virusa u nedjelju neće na birališta.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske uvjeravaju da nema razloga za izbjegavanje glasanja i da cijelu situaciju prate.