Lokalni izbori su iza nas. I dok se čekaju zvanični rezultati iz pojedinih mjesta, situacija je u većem dijelu države poznata. Izuzev nekoliko većih centara, građani Bosne i Hercegovine su svoje povjerenje većinom dali istim kandidatima koji su već obavljali dužnost načelnika odnosno gradonačelnika.

Mnogo je poznatih lica koja su dobila povjerenje građana za novi mandat.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

“Ja nisam u euforiji nekoj, ne osjećam se nešto posebno kad znam šta nas čeka u naredne četiri godine i nas i grad Bihać”.

FARIS HASANBEGOVIĆ, načelnik Općine Sanski Most

“Najveći partneri Općine Sanski Most su uvijek bili naši građani i mi ćemo raditi ono što naši sugrađani budu procjenjivali kao njihov prioritet.

FUAD KASUMOVIĆ, gradonačelnik Zenice

“Ja sam jedini gradonačelnik u državi koji je apsolutnom većinom izabran, a da nijedno obećanje nisam dao”.

S druge strane, bilo je i djelova države koji su glasali za promjene.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ, novoizabrani gradonačelnik Banje Luke

“Prijedloge koje ćemo mi predložiti može da odbije samo čovjek koji ne voli Banja Luku. Prema tome možda nije loše ni da vidimo ko to stvarno voli Banja Luku, a ko je manje voli”.

LJUBIŠA PETROVIĆ, novoizabrani gradonačelnik Bijeljine

“Ovo je pobjeda naroda Bijeljine a ne moja”.

NERMIN MUZUR, novoizabrani načelnik Općine Ilidža

“Nekako se osjetila ta atmosfera da je sve sazrelo da je ljudima dosta tih političkih prevara, trgovina. Upravo se to dešavalo na Ilidži”.

MIRZA GANIĆ, novoizabrani gradonačelnik Visokog

“Mi se nećemo prebrojavati, nama to ne treba. Mi ćemo graditi jedinstvo”.

I dok su u nekim većim centrima građani glasali za promjenu, ipak su u većini slučajeva barem kada je riječ o Federaciji Bosne i Hercegovine,povjerenje za još jedan mandat dali starim načelnicima odnosno gradonačelnicima. Prema trenutnim rezultatima koji još uvijek nisu zvanični u Federaciji su od 78 izbornih jedinica u kojima su održani izbori, izabrana čak 54 stara načelnika odnosno gradonačelnika.

Prema mišljenju Nevzeta Veladžića, profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, dva su razloga koja su dovela do ovakvih rezultata izbora.

NEVZET VELADŽIĆ, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću

“Prvo da su građani zadovoljni sa uvjetima u kojima su živjeli u svojim lokalnim zajednicama”.

“Ovogodišnji rezultati izbora govore i da se u manjim sredinama teže probijaju opozicione partije, posebno ako su liberalno – građanski orijentisani, smatra analitičar Žarko Papić, dodajući da bi se i to uskoro moglo promijeniti.

ŽARKO PAPIĆ, politički analitičar

“Ovo što je počelo u velikim gradovima i što je počelo u Sarajevu mislim da je proces koji će uveliko u narednim izborima 2022. zahvatiti i manje sredine. Nema prostora za veliku euforiju, koja je uzrokovana sa razlogom, zbog pobjede četvorke. Na velikom će ispitu biti”.

A na velikom će ispitu biti i svi ostali koji su dobili povjerenje građana. U svim lokalnim zajednicama u BiH postoje brojna otvorena pitanja i problemi koji su se godinama nagomilavali. Hoće li izabrani opravdati povjerenje građana ili ćemo za četiri godine imati još više neriješenih problema?