Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da su se predstavnici vlasti i opozicije dogovorili, uz posredstvo predstavnika Europskog parlamenta, da parlamentarni izbori u Srbiji ne budu u martu. Izbori će biti odloženi do posljednjeg datuma koji zakon dopušta.

Gojkovićeva je poslije runde dijaloga priopćila da je dogovoreno da predsjednik Srbije odluči o datumu u okvirima koji su mu dani Ustavom o krajnjem datumu održavanja izbora, prenosi Beta.

Ona je kazala da je donesen već niz zaključaka i da je u tijeku faza njihovih ispunjenjavanja, a koji će doprinijeti poboljšanju izbornih uvjeta.

“Mislim da je dobro odlaganje koje će omogućiti građanima Srbije da se odluče između dvije različite političke opcije. Mi nismo zabrinuti za ishod izbora bez obzira kada će biti održani. Zajednički cilj je punopravno članstvo u EU i želimo da sličimo na države koje su već dio EU i na izborne procese u tim državama”, kazala je Gojković.

Šefica izaslanstva u Odboru EP za stabiliziranje i pridruživanje EU Tanja Fajon istaknula je da je jako bitno što je dogovoreno da izbori ne budu u martu, da će biti vremena da građani steknu više poverenja i da će izborni proces biti fer i demokratski.