Sjednica Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH nije održana zbog nedostatka kvoruma. Radna grupa nije razmatrala prijedlog HDZ-a BiH koji predviđa formiranje tri izborna područja. Takav prijedlog je neprihvatljiv za probosanske stranke. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ipak je uvjeren da će ove godine biti postignut kompromis i usvojen novi Izborni zakon.

Prijedlog HDZ-a BiH podrazumijeva tri ad-hoc izborna područja umjesto dosadašnjeg jednog – što je cijela Federacija BiH. Skupina općina sa većinski bošnjačkim stanovništvom bila bi područje A. Općine s većinski hrvatskim stanovništvom područje B, a ostale općine činile bi područje C. Mogućnost da budu birani imale bi i manjine, kažu iz HDZ-a BiH.

BARIŠA ČOLAK, prvi zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe

„Da bi se udovoljilo presudama Europskog suda za ljudska prava ne predlažemo vise da se bira jedan Hrvat jedan Srbin jedan Bošnjak da bi mogli svi oni koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci Hrvati ili Srbi također se kandidirati za članove Predsjednistva. Bira se dakle hrvatski, bošnjački i srpski član Predsjedništva“.

Prema HDZ-ovom prijedlogu, bošnjački član Predsjedništva bila bi osoba koja ima najviše glasova među bošnjačkim kadidatima, te ujedno mora imati više glasova iz izbornih područja A i C nego iz B i C. Hrvatski član Predsjedništva bi bio izabran na isti način samo što bi morao imati više glasova u izbornim područjima B i C nego iz A i C.

Nitko iz SDA nije htio komentirati HDZ-ov prijedlog. Za SDP ovakav prijedlog odudara od građanskog modela države.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske jedinstvenog su stava o izmjenama izbornog zakonodavstva.

SREDOJE NOVIĆ, drugi zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe

„Sve ono što Bošnjaci i Hrvati u Federaciji i za izbor člana Predsjedništva dogovore za Republiku Srpsku je prihvatljivo. Mislimo da je to demokratski da Republika Srpska neposredno bira jednog a ko će to biti ima pravo da se kandiduju si koji žive na teritoriji Republike Srpske.”

U međuvremenu pristigao je i DF-ov prijedlog koji briše etničke odrednice kod izbora za Predsjedništvo BiH. Prema HDZ-ovom prijedlogu, izaslanici Parlamenta Federacije BiH birali bi se na sličan način kao članovi Predsjedništva vezano za područja A, B i C. Županijama bi bilo dodijeljeno, opet prema popisu iz 2013. godine, koliko izaslanika u Domu naroda Parlamenta mogu izabrati. Po novom prijedlogu brisala bi se stavka da se iz svake županije bira najmanje jedan pripadnik svakog od konstitutivnih naroda.

Prema DF-ovom, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH sastoji se od 21-og izaslanika, od kojih su dvije trećine iz Federacije Bosne i Hercegovine (uključujući pet Hrvata, pet Bošnjaka, jednog Srbina i dva iz reda Ostalih) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba, jednog Hrvata, jednog Bošnjaka i jednog iz reda Ostalih).