Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonski s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH u svjetlu pandemije izazvane COVID-19.

U razgovoru o načinima sprečavanja posljedica izazvanih pandemijom Izetbegović je naglasio da je BiH potrebna pomoć EU u smislu nabavke medicinske opreme i lijekova. Varhely je kazao da je EU spremna dodatno pomoći po preciznim zahtjevima Bosne i Hercegovine.

Jedna od tema se odnosila na ilegalne migracije koje posebno opterećuju BiH, ali i EU.

Rečeno je da samo u sinergijskom djelovanju kako BiH i EU, ali i unutar zapadnog Balkana ovaj problem može biti stavljen pod kontrolu. U tom smislu EU će razviti poseban program pomoći Regionu koji će obuhvatiti i Bosnu i Hercegovinu. Bosni i Hercegovini je potrebna pomoć EU prema Ministarstvu sigurnosti kroz jačanje broja kadrova Granične službe, nabavku opreme, registraciju, smještaj i vraćanje migranata u zemlje iz kojih dolaze.

Izetbegović je naglasio da se, nažalost, problem nelegalnih migranata tretira isključivo kao bošnjački, te da se pod nesrazmjernim pritiskom trenutno nalazi Unsko-sanski kanton i Grad Bihać.

Čović: Izbore u Mostaru održati kad i u drugim lokalnim zajednicama

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović takođe je danas putem video – poziva razgovarao Varhelyiem.

Tokom sastanka zvaničnici su razmotrili stanje pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, pomoć EU, ekonomske mjere, kandidatski status za članstvo u EU, migracijsku krizu i druge istaknute teme.

Bilo je riječi i o ekonomskim mjerama i planu oporavka za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan, pri čemu su sagovornici potcrtali važnost daljnje saradnje u suzbijanju posljedica. Istaknuto je kako BiH treba imati posebno mjesto u planu oporavka, te da će takvo mjesto biti osigurano u narednom periodu.

Oni su istakli važnost stjecanja statusa kandidata BiH za članstvo u EU, te da je nužno u što skorijem roku približiti se članstvu u evropskoj porodici.

Ističući 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, izraženo je zadovoljstvo nedavno postignutim iskoracima, kao i apsolutna opredijeljenost za ispunjavanje prioriteta koje će doprinijeti daljem jačanju evropske budućnosti BiH. Naglašavajući da su upravo lokalni izbori u Gradu Mostaru jedan od ključnih prioriteta, istaknuto je da lokalni izbori u Mostaru moraju biti organizirani kada i u svim ostalim lokalnim sredinama 2020. godine.

Komesar Varhelyi je Čoviću zaželio što skoriji oporavak, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.