Završen je sastanak članova kolegija Doma naroda PS BiH u Sarajevu. Domaćin sastanka bio je Dragan Čović. Na press konferenciji govorili su Čović i Bakir Izetbegović.

Čović- Izetbegović: Potreban je treći partner

Na sastanku se razgovaralo o tome kako unaprijediti neke stvari kad je u pitanju uspostava vlasti, te stvoriti ozračje sa više povjerenja, kazao je Dragan Čović.

Kazao je kako bi sve teme ekomskog i socijalnog karaktera trebale biti svakodnevnica, da bi izbjegli situaciju da određena pitanja čekaju odluke.

Čović je dodao kako ujutro imaju sastanak Kolegija u vezi Doma naroda PSBiH na kojem će prisustvovati Nikola Špirić i predstavnik EU u BiH.


Izetbegović: Vlast na nivou FBiH će biti u potpunosti formirana

Tema sastanka bila je bolja saradnja HDZ-a BiH i SDA koja će amortizovatio probleme kroz koje prolazimo, kazao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović je nakon sastanka istakao da je potrebno raditi na tome da se usvoji budžet, odblokira rad parlamentarne skupštine, formiraju komisije.

On je najavio kako će nivo vlasti na nivou FBiH biti potpuno funkcionalan.

Zbog nerada vlasti na čekanju su mnogi projekti, čime je stopirano oko milijardu maraka.


Čović-Izetbegović-press
Foto: BHRT/Tatjana Drljić

Izetbegović: Očekujem da Dodik povuče poteze koji će nas izvući iz krize

Na pitanje kada bi mogla biti sjednica Predsjedništva BiH i izabralo Vijeće ministara BiH, Izetbegović je kazao da je retorika treće strane pretvrda.

Izetbegović je kazao da se od potencijalnog mandatara očekuje da izađe s planom rada koji je baziran na sporazumu potpisanom u augustu ove godine, ali i da je cilj što prije odblokirati rad parlamentarne skupštine kako bi se formirale komisije.

Složili smo se da je izlaz u implementaciji sporazuma kojeg smo potpisali 5. augusta

Očekujem da Dodik i SNSD  povuku neke poteze koji će nas izvući iz krize

Jedan od rezulata ovog sastanka, poručio je Izetbegović, je i to što će se problemi rješavati na dnevnoj bazi, i tu ne smije zapinjati kao što zapinje na većim pitanjima, kao što je pitanje NATO-a.

Izetbegović očekuje minimalna ispunjenja iz AMP-a koji bi bio fokusiran na civilni aspekt, a dio koji se odnosi na vojni može biti u minimalnom koji će biti prihvatljiv za treću stranu.

“Konkretno, u vezi sa ANP-om, očekujem da se napravi kompromis. Mi smo kazali – za nas je sve prihvatljivo što je prihvatljivo za NATO. Minimalni ANP, koj bi bio fokusiran na civilni aspekt. Vojni može biti u minimalnom obimu. Svi moraju iskorak napraviti”