Blizu smo dogovora o Izbornom zakonu, rekao je danas Bakir Izetbegović, lider SDA nakon sastanka sa stranim dužnosnicima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanak izaslanstva SDA koju je predvodio Bakir Izetbegović s američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom je završio.

Na razgovore s Palmerom je stiglo izaslanstvo HDZ-a predvođeno Draganom Čovićem.

Osim Palmera, na sastanku je i izvršna direktorica za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

Sastanak s SDA počeo je u 9 sati dok je izaslanstvo HDZ-a stiglo u 10 sati. Sastanci se održavaju u zgradi Izaslanstva EU u Sarajevu.

Palmer je u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a sastat će se sa nizom domaćih dužnosnika. Jedan od naznačajnijih razloga posjete jesu izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Susreti su počeli danas a za sutra su najavljeni njegovi odvojeni sastanci sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako su priopćili iz Parlamenta Bosne i Hercegovine, sutra bi Palmer trebao razgovarati s članovima parlamentarne Interresorne radne skupine za izmjenu Izbornog zakona.

Nakon sastanka lider SDA je otkrio o čemu se razgovaralo na sastanku kazavši da “iza nas jedan ogroman put”.

“Mi smo približili da se ostvare rješenja, kroz Aprilski paket, kroz Fileov model, kroz ranije pregovore, sad je potrebno donositi odluke. Jedan ogroman put je iza nas. Tako da imamo približene stavove, treba nešto spremnosti, nešto hrabrosti da se naprave iskoraci, da svako da neku koncesiju da napravmo rješenje dobro za BiH”, rekao je Izetbegović nakon sastanka.

“Znamo zahtjeve SDA, uklanjanje asimetrije kada su u pitanju dva entiteta. Tako da mislim da smo blizu”, naglasio je lider SDA.