Predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonom sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom o situaciji u vezi sa pandemijom virusa korona, kao i napretku BiH na evropskom putu.

Lajčak je istakao posvećenost podršci BiH koja će i od međunarodne zajednice biti jača, posebno nakon slabljenja restriktivnih mjera vezanih za ograničavanje putovanja uvedenih zbog pandemije.

Sagovornici su pozdravili poruke sa nedavno održanog samita EU-zapadni Balkan, kojima je potvrđena čvrsta evropska perspektiva BiH i regiona, saopšteno je iz SDA.

Lajčak je pozdravio novu inicijativu Predsjedništva BiH i radne grupe s ciljem ubrzavanja evropskog puta i intenzivnijeg sprovođenja 14 prioriteta Evropske komisije.

Tokom razgovora istaknuto je da bi dobijanje kandidatskog statusa predstavljalo snažnu pozitivnu poruku kada je riječ o evropskom putu BiH.

Lajčak je Izetbegovića obavijestio o zadacima i aktivnostima u okviru svoje nove dužnosti na poziciji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, kao i za pitanja koja se tiču zapadnog Balkana, te izrazio svoj optimizam u rješavanju brojnih pitanja kojima će se u budućnosti posvetiti.