Izjavom Milorada Dodika ruskim medijima kako bi zbog Rusije blokirao put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, padaju sve maske i u potpunosti se razotkriva suština njegove politike, saopćeno je iz SDA. 

Cilj te politike je da kršeći i ne poštivajući zakone i odluke, zaustavi put naše zemlje prema NATO-u i Evropskoj uniji, a Bosnu i Hercegovinu isporuči Rusiji i u potpunosti je podredi njezinim interesima.

Pripreme za 7. Kongres SDA bile su u fokusu članova Glavnog odbora ove stranke na sastanku u centrali u Sarajevu, ali i aktuelni politički momenat u Bosni i Hercegovini.

Sjednica je bila zatvorena za javnost, a priliku da se obrati medijima iskoristio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović, koji je na novinarski upit šta će se desiti nakon 5. septembra, roka za formiranje Vijeća ministara BiH,odgovorio da će se nakon tog 5. septembra desiti 6. i 7. septembar  odnosno da će se nastaviti sa pregovorima.

Podsjećamo, 5. septembar je i neka vrsta ultimatuma koji je uputio predsjednik SDND-a Milorad Dodik  da potpisani Sporazum, ukoliko ne bude ispoštovan, neće važiti i da postoji mogućnost da se nakon toga u Narodnoj skupštini RS pokrene pitanje o opozivu date saglasnosti za formiranje nekih državnih institucija.

“Mislim da je tu bilo i nekih političkih blefiranja. U Bosni i Hercegovini nema nikoga ko će se zaista usuditi da pokuša ozbiljno destabilizirati situaciju, jer nije to samo destabilizacija situacije u BiH, nego i u regionu, ako se krene u tom smjeru. Nema nazad, dakle, nećemo nikakve nadležnosti vraćati niti ćemo se vraćati nazad jer ako se budemo vraćali, možemo doći do 1992., do 1995. godine pa se predomisliti u vezi sa čitavom konstrukcijom BiH koju smo prihvatili”, kazao je Bakir Izetbegović.

Predsjednik SDA izrazio je i blagi optimizam da će 5. septembar ipak biti ispoštovan jer postoje neke naznake  da su,  kako je kazao, čak i u glavi Milorada Dodika neke stvari sada sazrele, da se jasnije i drugačije percipira propuštena šansa i da će se, što je i ranije najavljivao, ići na neku vrstu reduciranog ANP-a. Takav dokument bio bi u korelaciji sa nivoom saradnje koji Srbija ostvaruje sa NATO-om. Izetbegović smatra da na temelju toga treba tražiti rješenje.