Zavšen je sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Izetbegović je nakon sastanka kazao da bi možda bilo bolje da nema konferencije za novinare, jer nije bilo nikakvih rezultata.

SDA i HDZ ne uspjevaju da nađu rješenja, i to traje decenijama. No to ne znači da ih nećemo naći. Držimo stabilno stvari. Za ova tešta pitanja potrebno je imati i dvadeset sastanaka, i više.

Mi smatramo da je potrebno odmah, nakon formiranja Vijeća ministara BiH, restrukturiranje vlasti na federalnom nivou, a HDZ misli da ne treba, kazao je Izetbegović.

On je za sutra najavio sastanak sa liderima SBB-a i DF-a, Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem.

SDA, SBB, DF bi trebali precizirati raniji dogovor oko Vijeća ministara, Vlade FBiH, kantonalnih nivoa, što podrazumijeva i Kanton Sarajevo. Nakon toga sastaćemo se mi u SDA i dati imena za pozicije.

Izetbegović je kazao kako je razgovarano i o presudi Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Sejdić -Finci, zatim o apelaciji Bože Ljubića, a posebno je razgovarano o Mostaru.

Čović: Danas nismo imali ambicije za konačni dogovor

Kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH, Čović je kazao da se to pitanje već dugo taktizira.

Mi smo sa svoje strane sve uradili. Predali smo i imena kandidata. Za sve ostalo će tri partnera sjesti i dogovoriti se, tamo gdje se ne može dogovoriti ostaće isto.

Čović je kazao kako je glavno pitanje danas bio Izborni zakon, a odnosi se na imenovanje Predsjedništva FBiH, zatim govoreno je o Domu naroda PS FBiH i o Gradu Mostaru.

Kada smo prošle sedmice sjedili sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH kazali smo da se treba zajednički raditi.

Ja sam umjereno optimističan da možemo oko svega naći dogovor, kazao je Čović.