Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Paulom Rangelom.

“Izetbegović je iskazao zadovoljstvo sadržajem Izvještaja o BiH, kojeg je Evropski parlament usvojio i kojim se pruža puna podrška evropskoj integraciji BiH”, saopšteno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku je razgovarano o provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Istaknuto je da BiH ima priliku dobiti kandidatski status već ove godine, te da je u tom kontekstu potrebno uložiti dodatne napore u reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, te provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Sagovornici su se složili o postojanju potrebe za uključivanjem predstavnika svih parlamentarnih stranaka i međunarodne zajednice u razgovore o reformama Ustava i izbornog zakonodavstva, s ciljem pronalaska kompromisnog rješenja kojim bi se uklonili svi postojeći oblici diskriminacije u ustavnom okviru i izbornom sistemu BiH”, navodi se u saopštenju.

Rangel je naglasio posvećenost evropskoj perspektivi BiH, te spremnost Evropskog parlamenta i ostalih institucija Evropske unije da se, skupa sa institucijama i donosiocima odluka u BiH, posvete provedbi reformi i dinamiziranju puta BiH ka članstvu u EU.