Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je da se današnjim usvajanjem Zakona o javnim nabavkama u prvom čitanju ide ka ispunjavanju jednog od 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije za sticanje kandidatskog statusa.

“To je drugo glasanje u prvom čitanju. Zakon je usvojen u prvom čitanju i ušao je u takozvanu amandmansku fazu. Danas smo imali SNSD koji je konstruktivan u odnosu na taj zakon i idemo ka ispunjenju jednog od uslova koji su potrebni za sticanje kandidatskog statusa zemlje”, rekao je Izetbegović.

Komentarišući Slovenačko preuzimanje šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom EU, Izetbegović je naveo da ta zemlja ima razloge da dokaže da njeni zvaničnici ne stoje iza nedavnog “non pejpera”, te da će sada imati priliku da bude veoma konstruktivna i korektna prema BiH.

Detalje u vezi sa susretom sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom i direktorom Odjeljenja za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU Angelinom Ajhorst, Izetbegović kaže da ne zna, ali je naveo da je pozvan da se sa njima sastane u nedjelju.

“Mislim da će biti priča o Izbornom zakonu, ali više detalja ne znam. I sam mogu da nagađam jer sam zamoljen da u nedjelju ostanem u Sarajevu i sastanem s njima. Ne znam da li će biti odvojeni ili zajednički susreti”, rekao je Izetbegović.