Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, ponudio je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku da prihvati reducirani Godišnji nacionalni program, a da pitanje članstva u NATO-u bude predmet nekih kasnijih pregovora, kazao je on u razgovoru za BHT1. Prve reakcije stigle su iz SDP-a koji su stava da je taj prijedlog izdaja države Bosne i Hercegovine koja za cilj ima prodati njenu sigurnost.

“Prije svega mislim da pitanje NATO-a uopšte nije bitno već da im to samo služi da prikriju stvarne razloge neformiranja vlasti, pa time i ovo – da pristanu na NATO, a da u stvari ne budu u NATO-u”, smatra politička analitičarka Ivana Marić.

Prema njenom mišljenju, SDA nije trebalo da nudi kompromisno rješenje jer su to trebali da urade Milorad Dodik i SNSD, s obzirom da postoji mogućnost da ih se isključi iz ove nove vlasti i da umjesto njih u koaliciji budu SDS i PDP koji su i sada u Vijeću ministara.

“Posebno kada vidimo kako su veliki doprinos oni imali u Vijeću ministara, kada se sjetimo ministara Šarovića i Mektića, kao i toga kakvu ulogu su imali SNSD i političari koji su se pretežno koristili blokadama i opstrukcijama”, smatra Marić.

“U Republici Srpskoj jedina reakcija može doći od Milorada Dodika jer on potpuno drži javnost i medije. Mislim da se opozicija neće previše buniti oko toga. Oni su dali svoju ponudu, na SDA je bilo da se odluči. Imali su priliku, s obzirom na animozitete i kritike koje upućuju Dodiku”, kazala je Marić.