Klimatske promjene i zagrijavanje doveli su do otapanja glečera na Alpima, što je izazvalo paniku među lokalnim stanovništvom. Zbog nedostatka hrane, više desetina polarnih medvjeda spustilo se do ruskog grada Rirkaipija.

Gotovo svi medvjedi su mršavi, navodi Tatjana Minenko, koja vodi grupu koja nastoji da spriječi susrete medvjeda i ljudi.

Ovo područje Rusije suočeno je sa neuobičajeno toplim vremenom od početka decembra.

Prije nekoliko mjeseci izgladnjela ženka polarnog medvjeda uočena je stotinama kilometara južno od prirodnog staništa u ruskom gradu Norilsku.

Mršava ženka pod stresom, tragala je tada za hranom u sjevernom sibirskom gradu. Medvjedica je spasena i odvedena u zoološki vrt u Krasnojarsku.

Naučnici upozoravaju da klima iz korijena mijenja situaciju na Mon Blanu i Meterhornu, dvjema najpoznatijim planinama u Alpima. Sve je veća opasnost od odrona kamenja i pokretanja glečera.

“Na mjestima na kojima alpinisti imaju odmorišta više se ne može zadržavati zbog opasnosti od odrona kamenja. Sve što je veće od polovine jabuke postalo je potencijalno smrtonosno”, upozorova Jan Butel, planinski vodič i naučnik švajcarskog univerziteta “ETH”.

Žanet Netli, stručnjak na Institutu za istraživanja snijega i odrona u Davosu, ističe da je vidljiv trend zagrijavanja na području vječnog leda, posebno nakon 2010. godine.

Na italijanskoj strani Mon Blana, na granici sa Francuskom, lokalno stanovništvo je veoma zabrinuto. Spektakularni glečer Planpinsi klizi sve brže prema dolini. Na glečeru je postavljen radar, koji svakodnevno prati kretanje ledene mase.