Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na sjednici u Sarajevu izglasao je Prijedlog Zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Bilo je 24 glasa Za i 11 PROTIV.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”.

Predstavnički dom nije prihvatio negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, te je komisija zadužena da sačini novi izvještaj.

Kolegij doma će se, zbog nepostojanja entitetske većine iz RS-a prilikom glasanja, morati usaglašavati i o više izvještaja.

Poslanici nisu usvojili Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji programskih planova za 2017. godinu BHT1, BH Radija1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedija BHRT-a.

Također, nisu primili k znanju Izvještaj o realizaciji programskih planova za 2018. godinu BHT1, BH Radio 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedije BHRT-a.

Prihvaćeno je nekoliko sporazuma za grantove u vrijednosti višoj od 140 miliona eura za oblast infrastrukture , većinom za područje RS.