Postupak liječenja mališana oboljelih od karcionoma je dugotrajan, težak, komplikovan i često preskup za mogućnosti porodica. Olakšanje bi donijela izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli. Realizacija je trebala početi u aprilu, ali i u ovom slučaju uticaj ima pandemija koronavirusa.

U porodici Muratović iz Brčkog godinama traje borba nakon saznanja da dijete boluje od karcionoma limfnih žlijezda. Veliko olakšanje, kažu, donijela bi izgradnja Roditeljske kuće, prije svega, mališanima koji bi na kratko boravili izvan bolnice.

“Samo ti momenti da osjeti toplinu porodice, druženje, da se malo odmakne od svih tih slika iz bolnice, od infuzione boce, od plača druga iz kreveta”, kaže majka dječaka oboljelog od karcinoma Amra Muratović.

Slično iskustvo prošla je ranije i majka Atifa sa kćerkicom koja je danas izliječena od karcionoma. Atifa se u Udruženju zalaže da izgradnja ove Kuće započne što prije.

“To bi trebalo da krene nekad krajem septembra, u oktobru… Nemamo još tačan plan. Nažalost, pandemija nam ne da ni kratkoročno ni dugoročno planirati, ali se mi nadamo da ćemo uskoro krenuti”, ističe Atifa Buldić Bešić, koordinatorica u Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”.

“Moram napomenuti da smo ipak ušli u jesen i da je građevinska sezona pri kraju. Mislimo da početni radovi se i mogu u ovoj godini započeti, ali da značajnija izgradnja slijedi tek u proljeće”, naglašava ministar finansija Tuzlanskog kantona Suad Mustajbašić.

Za izgradnju u krugu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla obezbijeđeno je oko 800.000 KM. Skoro sva dokumentacija je završena, a udaljavanje djece od monotonije bolničke sobe roditelji i ljekari željno isčekuju.

“Djeca imaju tu mogućnost da se zaigraju i da zaborave na ono što ih je trenutno snašlo, tako da Roditeljska kuća je odlična za taj minut makar zaborava, ako ništa drugo”, kaže Buldić Bešić.

Prema prikupljenim podacima iz tuzlanskog i sarajevskog odjeljenja, godišnje je oko 60 novih slučajeva malignih oboljenja kod djece. U Tuzlanskom kantonu trenutno je 19 mališana na liječenju, a broj se, kažu iz Udruženja, vremenom povećava.