Historijski muzej BiH, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u BiH, donosi izbor fotografija kroz izložbu „Covid Diary“, koja će biti upriličena danas na platou ispred Muzeja.

Sarajevski fotograf Mirza Agić kada je pandemija Covid-19 zahvatila i Bosnu i Hercegovinu i nakon što su uvedene mjere izolacije – policijski sat i fizička distanca, i kad su svi ostali zatečeni i iznenađeni, odlučio je izaći na ulice u vrijeme kada je to bilo dozvoljeno i praviti svojevrsni foto dnevnik pandemije.

Rezultat su stotine fotografija nastale tokom tri mjeseca fotografisanja, od polovine marta do polovine juna koje svjedoče tom neobičnom vremenu koje nas je sve zateklo potpuno nespremne, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Izložba će, osim fotografija iz Sarajeva tokom najgorih dana pandemije, bh. javnosti predstaviti i potresne fotografije iz jednog od najpogođenijih gradova na svijetu virusom Covid-19, Bergama, Italija, nastalih u istom periodu. Bit će to bh. premijera dirljivih fotografskih zapisa Fabia Bucciarellija, koje su objavili ugledni svjetski mediji poput New York Timesa.

Selekciju fotografija napravio je redovni profesor University of Arts iz Londona, Paul Lowe, a na otvaranju će o njima govoriti i bh. fotograf Agdal Nuhanović.

Izložba će biti upriličena u okviru manifestacije „Ljeto u muzeju“ i uz podršku kompanije Arcus doo Sarajevo.