Kinoteka Republike Srpske organizuje izložbu filmskih plakata iz Arhiva Kinoteke pod nazivom “Filmovi koji smo gledali”.

Izložba će biti postavljena u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo od 18. do 24. novembra, a otvaranje je planirano za srijedu, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Uz izložbu biće prikazan i filmski program “Bdenje duše”, refleksija istoimene manifestacije, koja se već 14 godina održava u Sremskim Karlovcima.

Cilj manifestacije “Bdenje duše” je promovisanje kratkih i dokumentarnih filmova posvećenih temama i autorima koji se bave srpskom istorijom, kulturom i duhovnošću.

Prve večeri, u četvrtak, 19. novembra, na programu je dokumentarni film “Lavirinti Igora Vasiljeva”. Film govori o Igoru Vasiljevu (1928–1954), potomku ruskih emigranata rođenom u Beogradu. Režiju potpisuju Andrija Dimitrijević i Miroslav Bata Petrović.

Druge večeri, u petak, 20. novembra, na programu su dokumentarni filmovi “Priča o Višnji” i “Tragovima svedoka”.

“Priča o Višnji” je dokumentarni film o spasavanju jevrejske djece u Pirotu tokom Drugog svjetskog rata. Scenario i režiju potpisuje Emilija Lilić.

“Tragovima svedoka” je film o ruskim emigrantima koji su se obreli na tlu Kraljevine Јugoslavije. Јedan od njih bio je čovjek nevjerovatnog životnog puta – putnik, ratnik, špijun, emigrant, pisac, zatvorenik, osuđenik, zavodnik, publicista i svjedok – Vasilij Vitaljevič Šuljgin. Film je režirao Boško Milosavljević.