Izložba pod nazivom “Upravni položaj grada Mostara od 1833. do 1918. godine”  i predstavljanje knjige “Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti” autora Jasmina Brankovića upriličeni su večeras u mostarskom Centru za kulturu.

Autor Jasmin Branković kazao je kako je ovaj grad imao veoma buran, intenzivan i dinamičan razvoj.

“Kulturne i urbane dimenzije tog razvoja prilično su dobro obrađene u literaturi, djelomično i politički i gospodarski. Međutim, urbani razvoj je uvijek bio na marginama zanimanja istraživača”, kazao je Branković.

Smatra da, kada je u pitanju Mostar, treba reći kako je u austro-ugarskom razdoblju imao specifičan položaj  i da je uz glavni grad Sarajevo jedino ovaj grad imao vlastiti statut.

Samoupravna prava i djelokrug mostarske općine su, kako je navedeno, baš kao i u slučaju sarajevske, bili umnogome ograničeni propisivanjem širokih kontrolnih ovlaštenja Zemaljske vlade, odnosno nadležne političke oblasti nad njihovim radom. Ipak su mostarski općinari, a posebno njegovi veoma inventivni gradonačelnici postigli značajne rezultate na planu urbanizacije grada i modernizacije njegovih funkcija.

Zanimljivo je vidjeti detalje na izložbi kao što je na primjer prvi gospodarski pravilnik iz 1879. godine, koji se prvi put javno objavljuje u formi dokumenta.

Branković je istaknuo kako je dokument rukom napisan i kako nikad prije nije objavljen.

Na izložbi je prikazano niz zanimljivih detalja, a još više tih zanimljivosti integralno je objavljeno u knjizi Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti.