U Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) otvorena je izložba “Izum samoće” Osmana Arslanagića, profesionalnog scenografa za film i pozorište i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Postavka je dio projekta “Umjetnost u izlogu 2021.”.

Osman Arslanagić kombinovanjem klasičnog slikarstva i asamblaža, naplavine i odbačene stvari dovodi u prepoznatljiv asocijativan oblik i formu u slici gdje prepoznajemo ostrva, čemprese i mediteranski pejzaž.

“Korona koja nam je oduzela slobodu, oduzela pravo kretanja, druženja i tako dalje na neki način uticala na ove motive i likovnost i boju koji su izašli na ovim radovima, to je plitki reljef, materijali su nađeni na obalama mora, na putevima odbačeni u smeću itd”, pojašnjava Arslanagić.

Projekat Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Galerije ULUPUBIH, “Umjetnost u izlogu” počeo je 2019. godine. Projekat je imao za cilj promociju umjetnika, članova Udruženja koji su svojim izložbama, radionicama, predavanjima i svojim prisustvom približili sugrađanima i svim ljubiteljima umjetnosti savremena umjetnička ostvarenja kroz izlog.

“Umjetnost je nekako bila uvijek elitizirana, zatvorena. Naš cilj je bio ustvari bio da mi široj publici pojasnimo koliko je umjetnost raznovrsna pošto smo mi Udruženje primijenjenih umjetnika, koliko je ona primjenjiva, koliko je praktična, koliko je plemenita. Mi koristimo izlog galerije, kao izlog, kao prozor u svijet putem kojeg mi ustvari na jedan indirektan način komuniciramo s našom publikom”, rekla je predsjednica ULUPUBiH Amila Smajović.

Članovi Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH su i u vrijeme lockdowna izlagali umjetnička djela članova Udruženja, ali u drugačijoj formi, izlog Galerije su zamijenili izlogom na društvenim mrežama. Izložba “Izum samoće” u Galeriji ULUPUBiH će biti otvorena do 14. januara.