Tradicionalna, selektivna godišnja izložba “Mali format”, kojom Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) obilježava završetak kalendarske godine i novogodišnje praznike, otvorena je u Galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu.

Ljubiteljima umjetnosti predstavljeno je 59 radova istaknutih umjetnika, a dodijeljene su i nagrade “Roman Petrović”. Članovi Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine Elma Alić – Šobot i Darko Šobot ovogodišnji su laureati prestižne nagrade “Roman Petrović”.

“Ovo mi je specijalno draga nagrada što nosi ime Romana Petrovića, našeg slavnog velikana bh. likovne umjetnosti. Svaka nagrada vam daje malo vjetar u leđa, priznanje za ono što radimo, zašto smo istrajni”, poručila je kiparka Elma Alić – Šobot.

Izložba je specifična jer u svojoj strukturi i propozicijama njeguje poseban kvalitet snalaženja i izražavanja u malom formatu.

“Radovi ne smiju biti veći od 30 sa 30, dakle to su limiti što se tiče formata i bitno je da autori reaguju u svim klasičnim likovnim tehnikama. Dakle tu spadaju, kao što je poznato, skulptura, slikarstvo, crtež i umjetnička grafika”, pojašnjava Danis Fejzić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH.

“Moram priznati da je ipak izazov uklopiti moj jedan izraz, moj jedan potez u ovako mali format i uvijek kad radim i kad se pripremam za ovu izložbu malo mjerim, malo gledam je li baš to to”, kaže umjetnica Lea Jerlagić.

Autori su imali priliku da se svojim radovima predstave intuitivno, na način koji ih kao stvaraoce definira. Jedna od takvih autora je i grafičarka Amra Softić, koja se u svom radu referirala na izolaciju i zagađenost društva, ali i zraka u Sarajevu.

“Ti mali portreti što se vide na radu to ustvari predstavlja naše društvo, a sama ta forma koja izlazi iz tog društva je ta neka sveukupna svijest našeg društva koja je takoreći zagađena”, ističe Softić.

Ovogodišnji dobitnici nagrade “Roman Petrović” tradicionalno će biti predstavljeni sa samostalnim izložbama krajem naredne godine.