Izložbom dokumentarne građe pod nazivom “Mostarski književni krug”, autora Zlatka Serdarevića, večeras su u Vladičinom dvoru u Mostaru završene 101. Šantićeve večeri poezije.

“Mostarski književni krug” preko izložaka na dvanaest panela prikazuje aktivnosti grupe mostarskih književnika i pjesnika koji su, svojim angažmanom na spisateljskom i nakladničkom radu, suradnjom s nizom poznatih književnika iz cijele regije, Mostar na kraju 19. i početkom 20. stoljeća svrstali u najveće kulturne centre na širem prostoru.

“Koncepcija ove izložbe zamišljena je tako da fragmentarno, lapidarno, prikaže samo jedan mali dio od onog puta kojeg je ovaj ‘Mostarski književni krug’ prošao, od mladih dana pa sve do njihovog stasanja u velike književnike i pjesnike. Dakle, ovo je samo jedna inicijacija koliko bi trebalo toga izložiti da se u potpunosti predstavi sve ono što su oni uradili. To razdoblje Šantića, Ćorovića, Dučića, Đikića, predstavlja najblistaviji dio kulturne povijesti grada Mostara”, kazao je Zlatko Serdarević.

Oni su uspjeli, kako kaže autor, da nas preko književnosti povežu s Europom, a Mostar su uzdigli na najveću razinu koja je u kulturnoj povijesti zabilježena.

Izložbu “Mostarski književni krug” otvorio je akademik Danilo Marić.

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije u Mostaru su se održavale od 11. listopada, uz brojne sadržaje i bogat kulturno-umjetnički program.

Sanja Bjelica-Šagovnović, v.d. predsjednika SPKD “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, ističe kako su jako zadovoljni održavanjem manifestacije koja je ove godine imala izuzetnu posjećenost.

“Imali smo izložbe, pjesničke večeri, predstavljanje knjiga, predavanja, tri večeri bile su posvećene Aleksi Šantiću, a dodijeljene su i Prosvjetine stipendije ‘Vladimir Ćorović’ koju je ove godine dobilo 75 učenika i studenata”, kazala je Bjelica-Šagovnović.

Ona je istaknula kako je u okviru manifestacije počela i prosvjetna škola srpskog jezika, historije i kulture, koju pohađaju djeca koja nemaju tu mogućnost u nastavnom planu i programu Hercegovačko-neretvanske županije.