Nacionalno blago iz kolekcija Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom, posjetioci imaju priliku da pogledaju na izložbi otvorenoj u prostorijama biblioteke. Izložba je otvorena u okviru obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, koji se četvrti put obilježava u Bosni i Hercegovini.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je 2. Jula ove godine donijela odluku o proglašenju Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke nacionalnim spomenikom BiH. Izložba u okviru programa Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama, posjetiocima omogućava da se upoznaju sa nekim od najvrednijih eksponata Specijalne zbirke.

MUAMERA SMAJIĆ,  voditelj Zbirke stare i rijetke knjige

„Specijalne zbirke su najvrijednije kolekcije NUBBiH, specifične su po tome što baštine svu našu historiju. Danas smo pripremili za širu javnost i naše korisnike najstarije publikacije, primjere iz rukopisne kolekcije“

ISMET OVČINA, direktor NUB-a BiH

„Vrlo smo ponosni što mi baštinimo taj dio, naravno to je u vlasništvu BiH, ali i vlasništvo čitavog svijeta, jer ono što Unescova rezolucija kaže : kulturno blago jedne države, blago je te države ali istovremeno i čitavog svijeta“

U mnoštvu sadržaja koji se na ovaj dan održavaju online i u fizičkom prostoru, održana je i promocija Virtualnog muzeja starih zanata za srednjoškolce, dok je centralna aktivnost Univerziteta u Sarajevu online čitanje s ciljem promocije čitanja kod najmlađih korisnika biblioteka, koji su ovaj put u fokusu događaja.

Dušanka Bošković, prorektor za kvalitet nastave UNSA-e

Sad je uloga bibliotekara opet da pruži, al prave informacije, i da kroz neke prave usluge usmjeri djecu , bez obzira na pisanu riječ , štampanu na papiru ili ovu kroz internet, ali da ih nauči šta je prava informacija i vrijednost informacije , i vrijednost ulaska u taj neki imaginarni svijet koji nam pružaju razne vrste pripovijetki, bilo kroz knjige, bilo kroz tehnologiju koja nam to danas omogućava.

Digitalno i vizuelno pripovijedanje postaje sve popularnije kod najmlađih korisnika biblioteka, približavajući im tako svjetove u koje ne bi mogli fizički otići, a sada ih mogu intenzivnije doživjeti.