Izložba Sarajevska hagada otvorena je jučer u Madridu u suradnji Veleposlanstva BiH u Madridu i Centra Sefardi, koji je osnovalo Ministarstvo vanjskih poslova i EU u suradnji sa Kraljevinom Španjolskom.

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće “Rabic”, te monografija o Sarajevskoj hagadi. Naredna tri mjeseca, koliko će izložba biti otvorena u Centru Sefardi, stalno će biti prikazivan i dokumentarni film o Sarajevskoj hagadi.

U obraćanju zvanicama prigodom otvaranja izložbe veleposlanica BiH u Kraljevini Španjolskoj Danka Savić je istaknula da se tom postavkom željela približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Židovi Sefardi, prije nekoliko stoljeća.

“Sarajevska hagada je danas dio cjelokupne, multikulturalne bh. tradicije i zajedničke povijesti na koju smo jako ponosni i duboko je utkana u identitet grada, u kojem je proteklih stoljeća našla svoj dom”, naglasila je veleposlanica Savić.

Podsjećajući na to da je Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja, veleposlanica je naglasila da Hagada danas svjedoči i o tome da Bosna i Hercegovina i njen glavni grad istrajavaju na očuvanju svoje tradicije, otvorenosti, jedinstva u različitosti.

O Sarajevskoj hagadi, njenom značaju te o tome kako je sačuvana u ratu govorili su predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci te izdavač Goran Mikulić.

Na izložbi održanoj uz poštivanje epidemioloških mjera, zbog kojih je broj nazočnih bio ograničen, nazočili su predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španjolske, veleposlanici, diplomate te predstavnici nekoliko udruga. 

U narednom razdoblju Veleposlanstvo BiH u Madridu planira organiziranje više promocija Sarajevske Hagade, od kojih će jedna biti i u Toledu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.