U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske upriličena je izložba radova prvog banjalučkog akademskog vajara Slobodana Dragaša, povodom 15 godina od njegove smrti.

Renato Rakić, jedan od priređivača izložbe, rekao je da publika ima priliku da vidi i neke od radova iz najranijeg stvaralačkog opusa ovog umjetnika.

“Crteži prikazani na izložbi presjek su nekoliko perioda koji su ga vidno predstavili kao umjetnika koji istražuje formu i oni su samo segment velikog fundusa našeg značajnog umjetnika”, rekao je Rakić.

On je naveo da izložba upozorava da se ne smiju zaboraviti oni koji su ostavili trag i dali nesebičan doprinos kulturnom razvoju Banjaluke.

“Dragaš je upravo osoba koja je zasijala sjeme koje će zauvijek rasti, jer kao nasljednik njegovog ateljea i škole crtanja i slikanja, lično sam pripremio za upis više od 500 mladih talenata”, rekao je Rakić.

Osim Rakića, izložbu je priredila Vanja Šmulja, a postavka u centralnom holu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske biće otvorena do 31. maja.

Slobodan Dragaš (1957–2006) bio je prvi banjalučki akademski vajar. Školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek kamen, završio je u Splitu 1978. godine, a Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek vajarstvo u Sarajevu 1984. godine.

Osim vajarstva, bavio se slikarstvom, grafičkim dizajnom i pedagoškim radom. Ostavivši legate Muzeju savremene umjetnosti, Banjalučkoj eparhiji i Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske darovao je svome gradu sve na čemu je za života radio.

Dio postavke je i kamena skulptura Davida Štrpca. Ovaj eksponat, koji se i tematski i vrstom izdvaja od ostatka izložbe, našao je svoje mjesto ispred Sobe sjećanja na Petra Kočića.