Izložba slika “Moja priča” Mensura Porovića, akademskog slikara iz Sarajeva, otvorena je svečano danas u velikoj galeriji J.U. Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u Tuzli.

“Ovo je moja 19. izložba i četvrta ovdje u Tuzli, gdje uvijek rado dolazim, posebno mojim prijateljima u BKC-u. Izložbu čini oko sedamdest radova iz ciklusa koji obuhvataju period proteklih desetak godina. Ovdje sam dobijao nagrade na Bijenalu minijature, pa sam odlučio i da se predstavim s manjim formatima”, istakao je Porović.

Izložba pod nazivom “Moja priča”, presjek je nekoliko posljednjih ciklusa rada ovog autora i čini je 73 rada. Slike su većim dijelom rađene u velikim formatima, a autor je koristio tehnike ulje, akril, crtež.

“Izložbu smo nazvali “Moja priča” upravo zato što ona i jeste autorova priča, njegovo sjećanje na djetinjstvo i predstavlja jedan spoj njegovih radova iz ranijeg perioda, koji je izdvojen za ovu izložbu. Trudili smo se da to bude najbolje od ovog umjetnika”, istakla je historičarka umjetnosti Amra Patković.

Direktorica JU BKC TK Mirela Ibrahimović Mehanović, na otvaranju još jednog događaja u ovoj ustanovi kulture, istakla je da se BKC TK trudi da u vremenu pandemije ne zaustavi svoje aktivnosti, te da raznovrsnim programom, i u u teškim vremenima, obogati kulturni život Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Izložba “Moja priča” bit će postavljena u velikoj galeriji BKC TK-a do 20. novembra, a BKC TK-a, do kraja godine planira postavke još najmanje dvije izložbe u svojim galerijskim prostorima, saopćeno je iz JU BKC TK.

Mensur Porović je Srednju školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti završio u Sarajevu, a Odsjek slikarstvo završio je u klasi profesora Milivoja Unkovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1988. godine.