Povodom Dana Grada Sarajeva u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo otvorena je izložba „Vrata moga grada“, koju su priredili učenici srednjih škola Kantona Sarajevo.

Projekat su realizirali Grad Sarajevo i Srednja škola primijenjenih umjetnosti, a obuhvatao je i takmičenje učenika svih srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo. Najboljim radom proglašen je rad Almedina Mešića.

Izložba “Vrata moga grada” inspirirana je svakodnevnom gradskom situacijom i mjestima kojima se najčešće krećemo u Sarajevu. Na konkurs je pristigao veliki broj radova, selektovano je njih trideset i pet, a izabrani su i najbolji.

“Učenici su mogli da crtaju na kartonu, da slikaju na platnu, znači nismo ih tehnikom ograničili. Tako sama i tema puno govori, ‘Vrata moga grada’. Puno toga lijepog i specifičnog ima u našem gradu, što su oni na najbolji i maštovitiji način, puno više od nas odraslih i uradili”, kazala je Elma Alić Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

“Prva nagrada predstavlja jednu kapiju, jedna vrata sarajevske, hajmo reći austrougarske kuće koja je urađena u jednom slikarskom maniru koji posjeduje sve likovne vrijednosti koje mogu da se predstave na tom formatu. Kad pogledamo ta vrata, mi tačno vidimo da imaju jednu dušu i to srce Sarajeva”, rekao je kipar i predsjednik žirija Samir Sućeska.

Cilj projekta je razvijanje kreativnosti, likovnosti i takmičarskog duha kod učenika. Radovima mladih ljudi predstavljena je multikulturalnost Sarajeva, a kako je istaknuto na izložbi nagrađeni radovi imaju umjetničku vrijednost koja izlazi iz okvira srednjoškolskog obrazovanja.

Izložba se može pogledati do 13. aprila u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, a otvorena je svaki dan od 10 do 14 sati.