Izložba “Vuk i čopor” Vilima Parića upriličit će se 8. travnja s početkom u 17 sati, u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu.

U stvaralaštvu akademskog slikara Vilima Parića zamjećuje se stanovita alijenacija, a vuk koji se kontinuirano pojavljuje kao motiv u Parićevim djelima, u ovom ciklusu dobiva na snazi i postaje glavno načelo i focus, istaknuo je povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović.

Navodi kako je u suštini vuk zapravo čoporativno, ali i usamljeničko biće. Između ostalog, Filipović navodi i to kako vukovi žive u čoporima čime se simbolizira pripadnost obitelji, privrženost i odanost.

“Svu navedenu kompleksnu simboliku vuka, Vilim Parić uzima i vodi nas na svoje putovanje. Putovanje na kojemu, bilo kroz usamljeničku prizmu, bilo kroz kolektivnu imaginaciju, traga za vlastitim identitetom, općom uzajamnošću, kao i svome mjestu unutar ‘čopora’ te vodi unutarnje borbe. Parić koristi kombiniranu tehniku spreja s već pripremljenim siluetama vuka u raznim položajima te trokut, u kojega i ispred kojega postavlja scene. Iza trokuta postoji i simbolika trojice, trojice koji čine ljudsku bit. To su um, duša i fizičko tijelo osobe”, istaknuo je Filipović.

Osim toga, navodi Filipović, trokut označava i cikličku prirodu ljudskoga postojanja: rađanje, život i smrt, ali i moralnost te zaštitu. Konačno, sugerira stabilnost, ukotvljenost, čvrstu točku za nemirni duh.

Vilim Parić rođen je 1987. u Travniku. Srednju školu završio je u Čitluku 2006. godine, a 2011. magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu, u klasi profesora Ante Kajinića. Trenutno je na doktorskom studiju “Ars sacra” na istoimenoj akademiji.

Do sada je imao dvanaest samostalnih izložbi i pedesetak skupnih. Član je ULUBIH-a i DHLU-a u FBiH. Sudionik je brojnih likovnih kolonija i simpozija. Autor je likovnih rješenja za devet poštanskih maraka HP Mostar te dobitnik stručne nagrade za slikarstvo Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, 2010. godine. Dobitnik je prve nagrade na natječajnoj izložbi “Različitost i uključenost”, u organizaciji Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg 2020. godine.

Izložba Vilima Parića u Širokom Brijegu će se moći pogledati do 17. svibnja, priopćeno je iz Franjevačke galerije Široki Brijeg.