Izolatorij u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu bit će u funkciji od ponedjeljka, saopšteno je na konferenciji za medije članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Direktori Hitne pomoći i Domova zdravlja Adem Zalihić i Muhamed Ahmić medijima su predstavili zaključke sa današnjeg operativnog sastanka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Kako su naveli, formirano je koordinaciono tijelo koje će upravljati izolatorijem na Bjelavama. Privremeni izolatorij će imati kapacitet od 100 osoba, odnosno za lakše i srednje teške pacijente. Izolatorij će biti podijeljen u odjele, svaki će imati do 20 pacijenata. U odjelu će raditi po jedan ljekar i dvije medicinske sestre.

“Ovaj tim ima za zadatak da stavi u funkciju izolatorij u Studentskom domu Bjelave. Izolatorij treba da počne s radom u ponedjeljak ujutro. Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji su u užem tijelu preuzet će tokom vikenda sve aktivnosti da uspostave rad ove ustanove”, istakao je Ahmić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Adem Zalihić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktor Hitne pomoći, kazao je da, s obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem dodatnog izolatorija, gdje bi bili smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.

“Dakle, svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, s blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu”, kazao je Zalihić.

Istovremeno, članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS paralelno koordiniraju aktivnosti, kako bi se osigurali i svi ostali preduvjeti za početak rada privremenog izolatorija u paviljonu Studentskog doma Bjelave.

Na današnjem sastanku definisan je i medicinski put za pacijente sa simptomima koronavirusa i on će uskoro biti prezentiran.

Podsjećamo, u jednom od paviljona Studentskog doma na Bjelavama u Sarajevu, od jutros su 53 sobe sa 100 kreveta spremne za potrebe privremenog izolatorija u Kantonu Sarajevo.

Prostorije Doma na Bjelavama na početku epidemije koronavirusa u BiH korištene su kao prostor za karantin za osobe koje su stizale iz zemalja s visokom stopom zaraženih, kada su na snazi bile restriktivne mjere, a granice BiH bile zatvorene.