Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su sinoć vojne mete sirijske vojske, nekoliko sati pošto je osujećeno ubacivanje ekstremista iz Sirije koji su pokušavali da podmetnu eksplozive, saopštila je izraelska vojska.

Kako je saopšteno, ciljani su “osmatrački punktovi, postrojenja protivavionske artiljerije i komanda i kontrolni sistemi” u sirijskim vojnim bazama.

Sirija je potvrdila udare, rekavši da su izraelski helikopteri ispalili rakete na sirijske vojne punktove i da je bilo “materijalne štete”.

Dogodilo se to u vrijeme pojačane napetosti na sjevernoj granici Izraela poslije nedavnog izraelskog udara iz vazduha u kojem je ubijen borac libanskog Hezbolaha u Siriji i očekivanju odgovora te proiranske šiitske organizacije.

Juče su iz izraelske vojske saopštili da su primijetili “neregularnu” aktivnost na Golanskoj visoravni i da su otvorili vatru na ekstremiste od kojih su neki bilo naoružani, pošto su ih posmatrali kako postavljaju eksploziv na zemlju.

Zvanične potvrde da su četvorica napadača ubijena nema ali je vojska objavila video snimak na kojem se vidi kako se četiri osobe udaljavaju od žičane ograde na granici i poslije nestaju u velikoj eksploziji koja je zahvatila to područje.

Izraelska vojska nije rekla da li su ta četvorica bila povezana s Iranom ili Hezbolahaom, dva sirijska saveznika, već samo da Izrael smatra Vladu Sirije odgovornom za incident.