Izraelski parlament danas bi trebao usvojiti zakon o sopstvenom raspuštanju što će označiti kraj 22. sastava Kneseta.

Tom odlukom će se otvoriti put trećim izborima u roku od 11 mjeseci.

Pošto je je Izrael podijeljena država nema garancija da će se novim glasanjem prevazići nestabilnost koja traje od prvih izbora ove godine, održanih u aprilu.

Nova izborna kampanja i izborni dan koji je nacionalni praznik koštaće izraelsku ekonomiju milijarde, navodi AP.

“Izrael ima prelaznu vladu koja ne može da donosi zakone i budžet, ni da imenuje funkcionere”,objašnjava Johanan Plesner, predsjednik Demokratskog instituta Izrael.

Jedinim izlazom iz političkog zastoja smatra se vlada nacionalnog jedinstva između konzervativnog Likuda premijera Izraela Benjamina Netanjahua i njegovog glavnog rivala, lidera saveza partija centra Plavo i bijelo Benija Ganca, bivšeg komandanta izraelske vojske.

Oni bi zajedno imali solidnu većinu među ukupno 120 poslanika Kneseta.

Ganc, ne želi da bude u vladi na čijem je čelu Netanjahu protiv koga je u novembru podignuta optužnica zbog prevare, zloupotrebe povjerenja u tri korupcionaška slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanjahu, premijer duže od 13 godina, nastoji da ostane na vlasti kako bi se iz kabineta predsjednika vlade branio od optužbi.

A ako se ipak formira vlada nacionalnog jedinstva, on zahtijeva da u okviru eventualnog dogovora o rotaciji na mjestu premijera, on bude prvi iz istih razloga.

Ganc je izrazio spremnost da se dogovori o vladi nacionalnog jedinstva ako na čelo Likuda dođe neko drugi, umjesto Netanjahua.

Partijski izbori u Likud zakazani za 26. decembar, ali je Netnjahu je za sada suzbio pobunu unutar svoje partije.

Netanjahu ne mora da se povuče zbog optužnice, ali izraelski zakon ne navodi sasvim jasno da li može dobiti mandat da oformi vladu nakon novih izbora, te će o tome odlučiti vrhovni tužilac.