Izraelske vazduhoplovne snage napale su pojas Gaze rano jutros, samo nekoliko sati nakon što je raketa, ispaljena na južni izraelski grad Aškelon, primorala premijera Benjamina Netanjahua da prekine govor u okviru kampanje za unutarpartijske izbore i ode u sklonište.

Izraelska vojska je rekla da su avioni i helikopteri pogodili nekoliko meta koje pripadaju islamskom ekstremističkom Hamasu “uključujući vojne komplekse” i da je to bio odgovor na jučerašnju raketnu vatru. Izvještaja o žrtvama od vlasti u Gazi nije bilo, ali je navedeno da na gađanim mjestima nije bilo nikoga.

U srijedu uveče palestinski ekstremisti su prekinuli relativno zatišje u Gazi i ispalili jednu raketu prema Aškelonu.

Raketu je oborio odbrambeni sistem “Gvozdena kupola”, rekla je izraelska vojska. Dogodilo se to usred kampanje u Aškelonu i Netanjahu je morao da se evakuiše u sklonište od bombi zajedno sa desetinama svojih pristalica kojima se obraćao.

To je drugi put od septembra da je Netanjahu morao biti evakuisan zbog raketiranja iz Gaze usred kampanje na jugu zemlje, podsjećaju izraelski mediji.

Dvije rakete ispaljene su na Ašdod i obližnji Aškelon iz Gaze nedjelju dana prije parlamentarnih izbora u Izraelu u septembru, što je aktiviralo sirene i nagnalo Netanjahua da sidje s bine tokom obraćanja pristalicama svog konzervativnog Likuda.

Premijer se sinoć vratio na binu poslije 15 minuta i zaprijetio ektremistima koji stoje iza napada.

“Osoba koja je ispalila rakete prošli put nije više sa nama. Osoba koja je to uradila ovog puta trebalo bi da počne da se pakuje”, rekao je Netanjahu, aludirajući na ciljano ubistvo Bahe Abu al Ate, komandanta Islamskog džihada u novembru za koga se vjeruje da je naredio raketiranje u septembru.

Ni jedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za jučerašnji napad.