Izraelski ministar odbrane Beni Ganc naredio je podizanje pune vojne pripravnosti u toj zemlji zbog vladinog plana aneksije većih dijelova okupirane palestinske Zapadne obale.

Ministarstvo odbrane Izraela saopštilo je da je Ganc naredio načelniku Generalštabu vojske Avivu Kočaviju da vojska bude u punoj pripravnosti za slučaj mogućih nemira u regiji nakon što vlada pokrene proces “diplomatskih aktivnosti” na palestinskoj Zapadnoj obali.

Iako se u saopštenju koristi termin diplomatskih aktivnosti, izvjesno je da se to odnosi na ranije objavljeni plan izraelske vlade o aneksiji Jordanske doline i svih ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Benijem Gancom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Palestinske vlasti su najavile potpunu obustavu bilateralnih odnosa sa Izraelom ako nastave s planom aneksije koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale koja je već decenijama pod izraelskom okupacijom.