Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i službeno je danas zatražio poništenje odluke da se u nedjelju pojavi na otvaranju sudskog procesa koji je protiv njega pokrenut zbog optužbi za korupciju, iako Ministarstvo pravosuđa insistira na njegovom prisustvu.

Suđenje je bilo predviđeno za sredinu marta, ali je zbog pandemije koronavirusa odgođeno za 24. maj. No, ublažavanje mjera izolacije omogućilo je otvaranje škola i sudova, pa tako i početak sudskog procesa na spomenuti datum. Netanyahu bi, teoretski, sljedeću nedjelju mogao postati prvi šef vlade u historiji Izraela koji će se tokom mandata pojaviti na sudu zbog optužbi za krivična djela.

Njegovi advokati podnijeli su sudu u Jerusalemu zahtjev da se premijer poštedi obaveze da bude prisutan na otvaranju sudskog procesa. Advokati tvrde da nema potrebe da se Netanyahu pojavi na sudu samo radi čitanja optužnice, “čiji su detalji njihovom klijentu dobro poznati”.

Također su naveli kako smatraju da je obrazloženje Ministarstva pravosuđa da je njegova prisutnost “važna zbog povjerenja javnosti” neutemeljeno, te da služi interesima medijske kampanje kako bi se premijera pokazalo na optuženičkoj klupi.

O tome da li će se Netanyahu pojaviti na čitanju optužnice, odlučit će sudsko vijeće suda u Jerusalemu.

Glavni državni tužitelj Avichai Mandelblit u novembru je optužio Netanyahua za korupciju, prevaru i zloupotrebu položaja u tri slučaja.

Netanyahua se, između ostaloga, optužuje da je s najprodavanijim izraelskim novinama “Yedioth Ahronoth” dogovarao donošenje zakona koji će pomoći tom mediju nauštrb drugih, u zamjenu za bolje praćenje njegove politike.

Također je optužen da je pružao regulatorne usluge vodećoj izraelskoj telekomunikacijskoj kompaniji “Bezeq Telecom”, kako bi pozitivno pisali o njemu na internetskom portalu u vlasništvu kompanije.

Netanyahu ne uživa nikakav sudski imunitet, ali uprkos optužnici za krivično djelo, kako je odlučio Vrhovni sud, može ostati na funkciji ili formirati vladu.