Izrael je odlučio da ublaži određena ograničenja uvedena prije nepunih mjesec dana kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom.

Takozvani korona virus kabinet danas je izglasao otvaranje vrtića za djecu do šest godina, nekih radnji u koje mušterije ne ulaze i ukidanje ograničenja kretanja do jednog kilometra od mjesta stanovanja.

Izrael je 18. septembra drugi put od početka pandemije uveo mjere izolacije jer je broj novih slučajeva zaraze na dnevnom nivou naglo rastao.

Između ostalog, tada su zatvorene škole, restorani i hoteli, a zahvaljujući mjerama broj novozaraženih spušten je sa preko 9.000 na oko 2.000 dnevno.

Najviše novozaraženih bilo je u zajednicama ultraortodoksnih Jevreja koji imaju velike porodice i žive u gusto naseljenim kvartovima.

Uz to, oni nisu poštovali mjere izolacije, već su masovno išli u sinagoge tokom nedavnih vjerskih praznika, čime je još više produbljen jaz između njih i sekularnih Izraelaca koji takvo ponašanje smatraju neodgovornim i opasnim po javno zdravlje.

Očekuje se da će vlada uskoro uvesti mjere izolacije samo u određenim područjima, uglavnom u zajednicama ultraortodoksnih Jevreja.

Partije ultraortodoksnih Jevreja partneri su u koalicionoj vladi premijera Benjamina Netanjahua i može se očekivati da će se tome suprotstaviti.

Današnje ublažavanje mjera samo je prvi korak i umnogome se razlikuje od naglog ukidanja prvobitnih ograničenja u maju.

Izrael je na početku pandemije hvaljen jer je uspio da zaustavi širenje zaraze, ali pošto su mjere brzo ukinute, Netanjahuova vlada se našla na udaru kritika da loše upravlja krizom jer je broj novozaraženih naglo rastao.

Antivladine demonstracije čiji učesnici traže ostavku Netanjahua održavaju se svake nedjelje od početka ljeta.

U Izraelu je od početka pandemije registrovano više od 253.000 infekcija, a od posljedica zaraze umrlo je više od 2.100 ljudi.