Izraelska vojska je rano jutros saopštila da su njene snage izvele najjače udare na pojas Gaze od početka sukoba na toj palestinskoj teritoriji. Napadi izraelske avijacije nastavljeni su tokom jutra.

Prema posljednjim podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, u izraelskim napadima ubijeno je još deset Palestinaca, čime je broj ubijenih od početka napada povećan na 119.

U saopštenju se navodi da je među ubijenima najmanje 31 dijete i 19 žena, a da je broj ranjenih osoba povećan na 830.

Napad izraelske avijacije na Gazu trajao je oko 40 minuta, a ispaljeno je 450 raketa na 150 meta. Uz udare iz vazduha izraelski tenkovi, artiljerija i pješadija na granici su napadali mete Hamasa, rekao je izraelski vojni portoparol Hidai Zilberman.

Ispaljeno je oko 500 artiljerijskih granata, uz 50 tenkovskih.

U Izraelu je poginulo devet osoba, među njima dvoje djece, jedan vojnik i pet žena, uključujući i jednu koja je fatalno ranjena dok je jutros žurila u sklonište od bombi i jednu koja je pala protekle noći kada su se oglasile sirene za raketnu uzbunu.

Iz pojasa Gaze je ispaljeno oko 2.000 raketa i minobacačkih projektila od početka tog najjačeg sukoba posle rata u pojasu Gaze 2014. godine, navode izraelski mediji.

U noći između četvrtka i petka ispaljeno je 220 projektila, uključujući 30 koji su pali unutar palestinske teritorije.

Palestinci iz naselja blizu granice Gaze bježe od izraelskih udara

Palestinci koji žive pored sjeverne i istočne granice pojasa Gaze počeli su danas da bježe od žestokog izraelskog bombardovanja.

Palestinske porodice su nastojale da se zaštite u privremenim skloništima u pojasu Gaze dok su trajali artiljerijski napadi na sjever Gaze u cilju da se uništi mreža tunela koje su prokopali pripadnici Hamasa.

Ti napadi bi mogli da prethode potencijalnoj kopnenoj invaziji, navodi Asošiejted pres.

Porodice su odlazile u kamionima, na magarcima i pješke do škola kojima rukovode UN, noseći jastuke, posuđe, jorgane i hljeb.

Žene su držale malu djecu na ramenima, a muškarci vukli velike plastične tašne, ulazeći u učionice.

Jedna majka koja je došla u školu u centru sa svojom djecom rekla je da nema ničega više za njih kod kuće u Beit Lahiji na sjeveru Gaze.

Sukobi su ušli u peti dan, bez naznake popuštanja

Izraelski dopisnici za vojna pitanja, koji dobijaju informacije od oružanih snaga, navode da ovo nije kopnena invazija i da artiljerija dejstvuje sa izraelske strane granice.

Mediji su prethodno premijeli informaciju da je počela kopnena ofanziva izraelskih snaga na teritoriji Gaze, ali je to kasnije demantovano. Naime, izraelska komanda je objasnila da se radilo o pogrešno shvaćenoj “internoj komunikaciji”.

Stanovnici sjeverne Gaze, nedaleko od granice sa Izraelom, kažu da nema znakova prisustva izraelskih kopnenih trupa unutar enklave, ali javljaju o žestokim artiljerijskim napadima i desetinama vazdušnih udara.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je juče da će za kampanju “biti potrebno više vremena”. Izraelski zvaničnici navode da Hamasu mora biti nanesen težak udarac radi odvraćanja prije bilo kakvog prekida vatre.

Nakon sve žešćeg raketiranja od Hamasa iz pojasa Gaze, izraelska vojska je razmjestila tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja razdvaja Izrael i pojas Gaze, palestinsku enklavu iz koje su se izraelski vojnici povukli 2005. godine.

Vojska Izraela je ranije navela da nastavlja pripreme za različite opcije i da je kopnena invazija jedan od mogućih scenarija.

Ministarstvo odbrane Izraela dalo je zeleno svjetlo vojsci da mobiliše hiljade rezervista, ako bude potrebno.

Palestinski Hamas je upozorio da bi ulazak izraelske vojske u pojas Gaze predstavljao “priliku za povećanje broja mrtvih i ratnih zarobljenika”.

Sukob izraelske vojke i Hamasa, koji je počeo u ponedeljak, juče je dodatno eskalirao. Hamas je ispaljivao rakete duboko u teritoriju Izraela, koji je uzvraćao vazdušnim udarima.