Glasanje u izraelskom parlamentu o odobrenju nove vlade koja ima za cilj svrgnuti s vlasti premijera Benjamina Netanyahua bit će održano u roku od sedmice, saopćio je u ponedjeljak predsjednik parlamenta, ne određujući konkretan datum.

Naftali Bennett, nacionalistički političar koji će naslijediti izraelskog najdugovječnijeg čelnika, u nedjelju je pozvao Netanyahua “da ode“ i odustane od svakog napora na ohrabrivanju prebjega iz nove koalicije koji bi mogli omesti njenu inauguraciju.

Bennett je zatražio od predsjednika Knesseta Yariva Levina, Netanyahuovog lojaliste, da ne oteže i da sazove glasanje o povjerenju vladi u srijedu, kako bi vlada koju čine ljevičarske, desničarske, centrističke i arapske stranke položila zakletvu.

U zvaničnoj objavi u parlamentu, Levin je kazao da je opozicioni čelnik Yair Lapid izvijestio njega i izraelskog predsjednika da je koalicija dogovorena, i dodao je da bi na osnovu zakonskog okvira glasanje o njenom odobrenju moglo biti održano do 14. juna.

– Objava po pitanju datuma sjednice o uspostavi 36. izraelske vlade bit će uručena članovima parlamenta – kazao je Levin, ostavljajući otvorenom mogućnost da bi Netanyahu mogao imati na raspolaganju još sedmicu da poduzme akciju.

Ukoliko vlada Lapida i Bennetta ne dobije većinu u parlamentu, Izrael će najvjerovatnije održati svoje pete izbore u manje od dvije godine, nakon što su izbori bez jasnog pobjednika, održani 23. marta, okončani njihovim koalicijskim sporazumom, prenosi Reuters.