Izraelski parlament (Kneset) raspušten je u ponoć, pošto do isteka zadatog roka nije formirana koaliciona vlada.

Ni jedan član Kneseta nije obezbjedio podršku 61 od ukupno 120 poslanika i izbori će se održati 2. marta 2020. godine.

Prijedlog zakona o raspuštanju izraelskog parlamenta prošao je prije ponoći prvo čitanje, a potom drugo i treće sa 96 glasova “za” i sedam protiv.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se pojavio u parlamentu, nakon što je glasanje okončano.

Tim glasanjem zvanično su završeni pokušaji Netanjahua i njegovog glavnog političkog rivala Benija Ganca da obrazuju koaliciju nakon izbora u septembru.

Razgovori Netanjahua i Ganca, lidera dvije najveće stranke, o vladi jedinstva nisu urodili plodom za šta krive jedna drugu.

U posljednje tri sedmice poslanici su imali mogućnost da imenuju bilo kog člana Kneseta da pokuša da obrazuje vladu ako obezbjedi 61 potpis, ali takav kandidat nije nominovan.

Prvi izbori održani su ove godine u aprilu i nakon njih nije obrazovana vlada, što se još nikad nije dogodilo u istoriji Izraela. Tada je Netanjahuu nedostajao samo jedan glas za većinu.

Lider izraelske nacionalističke stranke Izrael naš dom Avigdor Liberman odbio je da mu se pridruži zbog nesporazuma oko regrutacije ultraortodoksnih Jevreja koji su Netanjahuovi politički saveznici, što je izvalo ponovljeno glasanje na jesen.

Nakon dvije runde izbora ni Ganc, bivši komandant izraelske vojske, vodja saveza partija centra Plavo i bijelo ni Netanjahuov konzervativni Likud nisu imali dovoljnu podršku da obrazuju vladu.

Netanjahu će sada da vodi novu izbornu kampanju u sjeni optužnice u tri korupcionška slučaja objavljene u novembru.

On je optužen za mito u jednom od tih slučajeva, a za prevaru i zloupotrebu povjerenja u sva tri, ali poriče da je bilo šta loše učinio.

Suočava se i sa borbom da ostane na čelu partije na predstojećim partijskim izborima 26. decembra, gdje mu je rival bivši ministar Gideon Sar.