Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obratio se pismom kosovskom narodu uz poruku da visoko cijeni sporazum postignut u Vašingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

Na ceremoniji proslave “Roš Hašanah”, jevrejske Nove godine, u prisustvu najvišeg držvnog vrha Kosova, izraelski premijer Netanjahu je poručio da u ovoj Novoj godini pruža ruku prijateljstva kosovskom narodu i da visoko cijeni sporazum postignut u Vašingtonu, koji uključuje uzajamno priznavanje Kosova i Izraela.

“Posljednja dešavanja između Izraela i Kosova mogu pomoći započinjanju nove ere koja će biti od koristi za oba naroda. Uvjeren sam da možemo mnogo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo te rezultate vidjeti”, poručio je Netanjahu.

Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Kosova Hašim Tači, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, premijer Abdulah Hoti i pojedini ministri, bivši premijer i lider “Samoopredeljenja” Albin Kurti, te vjerski lideri i predstavnici jevrejske zajednice na Kosovu i u Albaniji.

Kosovski predsednik Tači je kazao da je naglasio da će od obostranog priznanja Kosova i Izraela svi imati koristi i da će biti više mira i sigurnosti. Izrazio je nadu da će priznanje biti uskoro ozvaničeno.

Prema Tačiju ovo je istorijski momenat nakon postizanja Vašingtonskog sporazuma, koji ima ekonomski karakter, ali potencira i priznaje Kosova i Izraela.

“Recipročno priznanje između Kosova i Izraela ima stratešku važnost za našu državu i za Izrael zato što će osnažiti Kosovo i njegov međunarodni subjektivitet. Takođe, ono što nas čini srećnim i ponosnim nakon mnogih napora je ovo reciprično priznanje koje se desilo u Bijeloj kući, posredstvom Vašingtona”, kazao je Tači.

Kosovski premijer Hoti je poželio da cijela nova jevrejska godina ide kao jabuke i med, omiljeno jelo Jevreja za ovaj praznik.

“Roš Hašanah je ovoga puta poseban. Ovo je praznik koji obilježava obostrano priznanje Kosova i Izraela. Jevrejska zajednica na Kosovu je važna karika u našim odnosima. Mi ćemo uskoro uspostaviti diplomatske odnose sa prijateljskom zemljom Izrael i iznad toga uspostavićemo naše odnose u svakom pravcu”, kazao je Hoti.

Glavni rabin Albanije Joel Kaplan je istakao da su Jevreji jako srećni što je došlo do priznanja Kosova. On je blagoslovio Kosovo i potom vjerskom pjesmom pozdravio kosovsko jevrejsko prijateljstvo, dok su pored njega stajali vjerski lideri iz muslimanske i katoličke zajednice.