Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi doputovao je danas u Kairo kako bi sa egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem razgovarao o uspostavljanju “trajnog prekida vatre” između Izraela i Hamasa, grupe koja upravlja okupiranim Pojasom Gaze.

Ashkenazi je tvitao na arapskom, engleskom i hebrejskom jeziku da je njegovo putovanje u Kairo “prva službena posjeta izraelskog ministarstva vanjskih poslova u posljednjih 13 godina”.

Prema njegovoj objavi na Twitteru, posjeta je odgovor na poziv koji mu je uputio Skoukry.

“Razgovarat ćemo o uspostavljanju trajnog prekida vatre s Hamasom, o mehanizmu pružanja humanitarne pomoći i obnovi Gaze u čemu će ključnu ulogu imati međunarodna zajednica”, rekao je Ashkenazi.

On je također napisao da je njegova vlada “u potpunosti posvećena” repatrijaciji izraelskih zatvorenika koje je držao Hamas.

Egipat je početkom ovog mjeseca imao ključnu ulogu u posredovanju u primirju između Izraelaca i Hamasa, čime je završeno 11-dnevno bombardiranje.

U posljednjoj izraleskoj ofanzivi na Gazu, koja je pod opsadom od 2007. godine, ubijeno je 253 Palestinaca, među kojima je 66 djece.

U napadima je uništeno 1.800 stambenih jedinica, dok je djelimično uništeno najmanje još 14.300, usljed čega je desetine hiljada Palestinaca bilo prisiljeno da se skloni u škole koje vode Ujedinjene nacije.

Bombama su pogođene 74 zgrade, uključujući lokalne općine, podaci su koje je objavilo Ministarstvo informacija Gaze.

Visoki egipatski sigurnosni dužnosnici potvrdili su danas AFP-u da će Hamasov lider Ismail Haniyeh također prisustvovati razgovorima u Kairu, no nisu otkrili više detalja.

Istovremeno, egipatski šef obavještajne službe Abbas Kamel planira s grupom visokorangiranih obavještajaca posjetu Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama, dodali su dužnosnici, javlja Al Jazeera.