Služba za poslove sa strancima BiH u posljednjih sedam dana izrekla je mjeru protjerivanja za 29 stranih državljana, zbog nezakonitog ulaska ili boravka. Među njima su državljani Maroka, Iraka, Afganistana i Pakistana.

Navedena lica su stavljena pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određeno mjesto do udaljenja sa teritorije Bosne i Hercegovine. U okviru dobrovoljnog povratka koji realizuje Služba, u istom periodu, u zemlje porijekla vraćeno je pet stranih državljana, od koji su tri državljana Turske i dva državljana Albanije, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH, te su do udaljenja sa teritorije BiH boravili pod nadzorom u Imigracionom centru.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka ove godine bilo je 13.813 migranta, od kojih je 13.035 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U posljednjih sedam dana predmetom rada je bio 381 migranat, od kojih je njih 348 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

U privremenim prihvatnim centrima trenutno boravi 6.005 migranata, navodi se u saopćenju.