Nuklearna katastrofa u elektrani Fukushima u Japanu nije izazvala nikakvu statistički uočljivi štetu po stanovništvo, navodi se u najnovijem izvještaju Naučne komisije UN-a za posljedice atomskog zračenja (UNSCEAR).

Nuklearno zračenje zbog nesreće u Fukushimi nije povećalo rizik od raka izvan normalnog, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak, na desetu godišnjicu katastrofe.

Naučnici su ustanovili da rast broja slučajeva raka štitne žlijezde među djecom nije povezan s povećanim zračenjem, nego zbog opširnijih analiza koje su dovele do izvještavanja o više oboljelih.

“U drugim regijama i zemljama bez izlaganja radioaktivnom zračenju takođe je uočen povećan broj oboljelih od raka štitne žlijezde”, saopćio je UNSCEAR.

Japan je 11. marta 2011. bio zahvaćen snažnim potresom i cunamijem u kome je poginulo ukupno 18.500 ljudi. Prirodna katastrofa takođe je dovela do kvara na nuklearnoj elektrani Fukushima i zračenje koje je bilo rezultat kvara prinudilo je 160.000 stanovnika na evakuaciju.

To je najteža nuklearna katastrofa nakon nesreće u ukrajinskom gradu Černobilu 1986. godine.

U poređenju s Černobilom, Fukushima je izbacila manje radijacijskih supstanci koje su uglavnom pale u more umjesto na tlo.