Poslovni skup koji će okupiti skoro stotinu učesnika iz zapadne Afrike, zemalja Zaliva, Evropske unije, Turske, Kine i Balkana počinje danas na Jahorini i trajaće do 4. jula. Riječ je o prvom poslovnom događaju ove vrste u Bosni i Hercegovini, koji će biti održan pod sloganom “Izazovi i mogućnosti ciljane globalizacije za postpandemijski svijet”.

Na skupu će biti obrađene aktuelne teme, poput povezivanja regiona Zapadnog Balkana sa drugim regijama u svijetu, slobodne zone, moderne tehnologije, inovacije i preduzetništvo u vrijeme poslije pandemije, te turizam.

Skoro stotinu učesnika skupa dolazi iz poslovnog svijeta zapadne Afrike, zemalja Zaliva, Evropske unije, Turske, Kine i Balkana, uključujući predstavnike privatnog i javnog sektora, te predstavnike međunarodne zajednice, diplomatskog kora, organizacija i poslovnih udruženja.

Prvi dan konferencije rezervisan je za temu slobodnih zona, kao osnove za privlačenje stranih investitora.

Na panelu posvećenom ovoj temi, osim ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, učesvovaće i viši savjetnik za direktna strana ulaganja i specijalne ekonomske zone u Svjetskoj organizaciji za slobodne zone Zoe Heris, te Vladan Stojanović, saradnik na projektu u Slobodnoj zoni Pirot iz Srbije, koja je jedna od najvećih i najuspješnijih slobodnih zona u regionu.

Osim toga, prvog dana konferencije biće riječi i o poslovnim prilikama i načinima uspostavljanja komercijalnih veza sa zapadnoafričkim regionom.

Drugog dana konferencije biće održani paneli posvećeni visokim tehnologijama, digitalizaciji i inovacijama koji su u službi unapređenja poduzetništva.

Treći dan skupa posvećen je panel diskusiji pod nazivom “Turizam danas”, na kojem će se diskutovati o mjerama i načinima oporavka turističkog sektora i omogućavanja turistima da se ponovo osjećaju sigurno na svojim novim putovanjima i destinacijama.

Poslovni skup se održava u organizaciji Agencije za unapređenje stranih ulaganja BiH i Savjeta stranih investitora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.