Visoke cijene parkinga, ski pasova, učinile su da veliki broj građana ne može posjetiti olimpijsku ljepoticu Jahorinu, niti uživati u njenim čarima.Vlasti u Istočnom Sarajevu smatraju da bi lokalno stanovništvo trebalo imati nesmetan pristup i određene pogodnosti. Na takav zahtjev iz Olimpijskog centra za sada nema odgovora.

Opština Istočno Novo Sarajevo pokrenula je inicijativu da Olimpijski centar “Jahorina” snizi cijene ski-karata i parkinga 50 posto za sve stanovnike Istočnog Sarajeva. Vlasti u Istočnom Sarajevu smatraju da se se ne smije dozvoliti da 65 hiljada stanovnika tog grada budu udaljeni od Jahorine.

JOVAN KATIĆ, načelnik Istočnog Novog Sarajeva

“Smatramo da Jahorina, ovim povjećavanjem cijena je postala nedostupna za građanje Istočnog Sarajeva. Želimo da pohvalimo aktivnosti besplatnih karata za naše najmlađe sugrađane I nadamo se da će to ostati I za dalje, ali mislim da svi stanovnici Istočnog Sarajeva, jer oni to zaslužuju, trebaju da imaju pogodnosti korištenja Olimpijske planine”.

LJUBIŠA ĆOSIĆ, gradonačelnik Istočnog Sarajeva

“Nije uvijek bilo ovako na Jahorini, prema tome, nije baš popularno i nije dobar potez Olimpijski centar da bez konsultacija sa lokalnom zajednicom na ovaj način povećava cijene”.

Iz Nadzornog odbora Olimpijskog centra poručuju da su oni spremni za saradnju. Najavljuju sastanke i poručuju – odluka je na direktoru centra.

NEDELJKO ELEK, predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina

“Direktor tek treba da informiše Nadzorni odbor, čim nas budu informisali I budemo vidjeli, mi ćemo odgovoriti na inicijativu. Otvoreni smo za sve vrste razgovora, ali trenutno nisam upućen, nisam u detaljima. Odgovorićemo na svaku inicijativu koja bude imala smisla I koja bude u okvirima zakona”.

Načelnici svih šest opština u sastavu Grada Istočno Sarajevo saglasni su da stanovnici zaslužuju bolju i jeftiniju uslugu. Snižena cijena parkinga za stanovnike ovog grada bi iznosila 10 KM dnevno, a za taksiste 150 KM mjesečno. Iz Grada Istočno Sarajevo poručuju da ne žele umanjiti sve pozitivne aktivnosti koje je Olimpijski centar uradio, kao ni investicije koje su realizovane na Jahorini, čime je ova planina postala mnogo privlačnija za posjetioce.