Uskoro starta drugo, i do sada najizazovnije izdanje, Jahorina Ultra traila u organizaciji Olimpijskog centra Jahorina. Ove godine trkači imaju šansu da se oprobaju u tri trke – Mini 24 km, Maxi 50 km i Ultra 100 km. Posebna zanimljivost je da Maxi startuje na Bjelašnici čime organizatori žele povezati dvije olimpijske planine.

Medijski sponzor je i Radiotelevizija Bosne i Hercegovine u čijim programima uživo možete pratiti najvažnije segmente ovog sportskog događaja.

Direktor Olimpijskog centra Dejan Ljevnaić rekao je da Maxi trku organizuju u saradnji sa ZOI 84.

„Na naše veliko zadovoljstvo zajedničkim snagama sa direktorom Jasminom Mehićem i njegovim timom ćemo realizovati Maxi trku koja je posebno atraktivna upravo zbog toga što simbolično spaja dvije olimpijske planine i u centar stavlja grad Sarajevo. Prijavljeno više od 300 takmičara iz 20 zemalja, koji će trčati našim novim trail stazama. Prijave i uplate za takmičenje koje će se održati 24. i 25. jula su moguće do 19. juna i nakon toga, mi se selimo na teren. Prijave su i ove godine na našem zvaničnom sajtu – www.jahorinatrail.com i pozivam sve trkače, rekreativce ali i profesionalce da se prijave i uživaju na trail stazama gdje ljepota sreće izazov.“

Sve trke su pokrivene Race Management Solutions Sistemom za mjerenje vremena i „live“ praćenjem trkača tokom takmičenja na interenet stranici. I ove godine, preporuke za smeštaj su usmjerene ka hotelu Vučko, koji je za učesnike Jahorina traila obezbjedio posebne cijene i uslove.

„Potrudili smo se da i ove godine iznenadimo startnim paketom u kojem se nalaze dizajnirane majice, maske, bandane i startni broj. Nagradni fond za najspremnije i najbrže ove godine je 5.000 KM, plus nagrade sponzora (M:tel, Samsung, Bracom, Petrol, Sport vision, Planet bike, Fun&Fit, hotel Termag, hotel Monti i OC Jahorina) ali i učešće na parterskim trkama Cappadocia Ultra Trail, 100 milja Istre, Red bull 400, Skakavac trail, Golden ring Ultra trail, Stara planina Ultra trail i Ultra Trail Hungary,“ dodao je Ljevanić.

Direktor ZOI 84 je Jasmin Mehić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije planine.

“Od dva ski centra, Bjelašnice i Jahorine, se očekuje da se dugoročno uvezuju. Radimo jako puno na uvezivanju ljetnje ponude, a Jahorina Ultra trail je naš prvi korak. Ljetnja ponuda je budućnost skijališta kako Jahorine tako i Bjelašnice i svaka inicijativa koja uvezuje ova dva skijališta je uvijek dobrodošla. Drago mi je da trka Maxi trail startuje sa Igmana i imaćemo priliku da trkačima pokažemo sve ljepote Bjelašnice i Igmana. Start sa Igmana će biti posebno atraktivan za trkače jer pripremamo interesantan program.“