Član Kriznog štaba Srbije, imunolog Srđa Janković, izjavio je da toj zemlji prijeti eksponencijalni rast broja zaraženih virusom korona, zbog čega će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dvije nove mjere.

“To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mjera koje se ne sprovode neće ništa pomoći”, rekao je Janković.

On je istakao da zabrinjava svaki porast brojki zaraženih, preminulih i pacijenata na respiratoru.

“Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti rast broja zaraženih. Prije nego što govorimo o pooštravanju, mjere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbjegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine”, rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu i može da traje i sedmicama.

“Cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom”, rekao je Janković za RTS.

Direktor beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović izjavila je da će Krizni štab predlagati najurgentnije mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom, te da treba nastojati da ne dođe do kontakata među ljudima s ciljem prevencije prenošenja virusa.

Jovanović je, između ostaloga, rekla kako mjere u školama daju dobre rezultate ta da, za sada, nije planirano zatvaranje škola.

“Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mjere će biti primijenjene”, rekla je Jovanović.