Slovenački premijer Janez Janša najavio je danas da će u Sloveniji epidemija kovida-19 biti “obuzdana” za nekoliko nedjelja i dodao da smatra kako je na bolest imuno već oko 40 odsto stanovništva.

“Praktično je već 800.000 ljudi zaštićeno ili vakcinisanjem ili tako što su preboljeli infekciju, što nam daje optimizam da ćemo do ljeta pobijediti epidemiju i opet početi da živimo normalno”, poručio je Janša putem Tvitera, dodajući da je uslov za to da se svi i dalje pridržavaju restriktivnih mjera.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, 32,3 odsto populacije Slovenije je dobilo prvu dozu vakcine protiv korona virusa, a 17 odsto i drugu dozu, a zaštićenima smatraju i oni koji su infekciju preboljeli u prethodnih šest mjeseci.

Slovenija se trenutno nalazi u “žutoj” fazi epidemije, dok se službeno procjenjuje da bi krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca mogla da uđe u “zelenu” fazu s manje od 300 novih slučajeva dnevno, kada bi došlo do novog popuštanja mjera.

Vlada je danas objavila da je u prethodna 24 sata zabilježeno 497 novozaraženih, a broj hospitalizovanih je prvi put nakon više mjeseci pao na manje od 400.

U bolnicama su trenutno 383 kovid pacijenta, od kojih 113 na intenzivnoj njezi, pa neke bolnice počinju da ukidaju kovid odjeljenja i pojačavaju zaustavljene zdravstvene programe.

U izvještaju vlade od danas se dodaje da je umrlo šest pacijenata, a iz bolnica su otpuštene 52 osobe na kućnu njegu.