Slovenski premijer Janez Janša rekao je da je oporavak nakon pandemije koronavirusa i širenje na Zapadni Balkan među ključnim izazovima s kojima će se u idućem razdoblju suočiti Evropska unija.

“Ako se ne bude širila EU, širit će se neko drugi”, izjavio je Janša pred slovenskim diplomatima uoči slovenskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om koje počinje 1. jula.

Sloveniji koja će početkomoktobra organizirati neformalni summmit EU-Zapadni Balkan, a ta je tema osobito važna zbog blizine regije, a širenje EU-a treba biti odgovor na strateške i sigurnosne izazove trećih aktera.

“Među njima je Turska koja svojim politikama na Balkanu nastoji zakočiti širenje EU-a”, rekao je Janša.

Što se tiče pandemije, Janša kaže da se ikuzornom pokazala globalistička ideja kako ono što ne možeš osigurati u svojoj državi možeš dobiti jeftinije na svjetsko tržištu.

Dodao je da nijedna država pandemiju Covida-19 nije dočekala spremno, što se je pokazalo u nedostatku zaštitne i medicinske opreme.

Kad je riječ o programima otpornosti i oporavka, Janša je kazao da su se članice EU-a relativno uspješno usuglasile o privredno- finansijskom paketu, ali da će ti biti bitno teže postići dogovor o zelenoj tranziciji u ekonomiji.

“Evropska unija ima 27 članica s različitom privrednom strukturom i puno će ovisiti o tome kako će Evropskoj komisiji uspjeti adresirati specifične probleme pojedinih država”, kazao je Janša.